torsdag 17 december 2009

Men det här är ju strålande!

Det sägs att det var bättre förr?! Och vad hittade jag på nätet i all min bedrövelse om inte en sida om Ture Ivar Dahlberg, filosofie vaktmästare och trubadur! Genast blev jag lite gladare! Denne man som min farsa älskade och hade någon skiva med och som jag fick gjort ett kassettband med som nu är försvunnet, men då hittar jag en låt på hans hemsida och den hade Malla, Micke, Peo, Lasse och jag jävligt roligt med när vi var uppe i Åre för många år sedan och skrattade hejdlöst och lyssnade gott på när vi slappade hemma hos Laase efter en hård dags skidåkning Här är låten
Flötta på er småböljor

Tures hemsida: http://www.tureivardahlberg.com/

Lite historik om Ture!

Ture Ivar Dahlberg, född 23 november 1928 i Haga församling i Göteborg, död 6 juni 1987 i staden Kilkenny på Irland, trubadur och textförfattare.

Ture Ivar Dahlberg var en stor scenpersonlighet och välkänd göteborgsprofil, han kallades för Hisingens nationalskald. Han uppträdde på de flesta visfestivalerna i landet, och ofta på Kustens hus i Göteborg. Under en period framträdde han under namnet Lord Lajban(s). Han var en kortvisans och mellansnackets mästare genom sin idérikedom med lysande parodier och lustmord på genrer. Han skrev sina egna texter och melodier. Visorna var ofta samhällssatiriska, han protesterade mot miljöförstöringen och samhällsutvecklingens negativa sidor.

Han uppfann flera udda musikinstrument, däribland "skiftarren"; en jättestor skiftnyckel (som han stal på Volvoplantagen på Hisingen) som han försedde med strängar och spelade på, samt "dyngbasen"; en dynggrep omvandlad till elbas avsedd för "agri-kulturell" musik, och till sist ett litet fantasi instrument som figuerar på baksidan på skivan Den blå sjåvven som kallades för en Katarr D.V.S. en korsning av en kavaj och en gitarr. Dahlberg ligger begravd på St. Kierans kyrkogård i Kilkenny.

Diskografi
1966 - Kärleken är ett kärt besvär/Livet är en sommar (EP)
1967 - Den blå sjåvven (LP)
1981 - Filosofie vaktmästare och Trubadur (LP)

3 kommentarer:

Kulturens Wektare sa...

En fantastisk personlighet. Önskar att någon i Lordens närhet kunde medverka till att de tre LP-skivorna kunde ges ut på CD. Det skulle vara en storartad gôtebôsskulturpolitisk gärning.

Kulturens Wektare sa...

Ja,ja. Det finns säkert någon som vill isolera det hela till hisingskulturpolitik, men Ture Ivar var en vidsynt man som accepterade att Hisingen utgjorde en - viktig - del av Göteborg

Kulturens Wektare sa...

Så går det när man inte kontrollerar först: på hemsidan framgår att det finns tre stycken CD att köpa. Det är bara att shoppa loss...Kom igen gubbar!
Det är han värd!