söndag 11 juli 2010

Musik, mat och människor!

Hade fått vetskap om att Köpenhamns jazzfestival gick av stapeln, så jag tog x2000 tåget på onsdag 7 juli 2010. Och så efter ca 3 och 1/2 timme var jag där i huvudstaden med alla dessa cyklister!
.
Strålande vackert väder rådde och jag påbörjade festivalen med att lyssna på första bandet, lite mer av en spontanspelning på Gamle Torv. Sedan intog jag Hakkeböfen på Café Sorgenfri som visats i ett tidigare inlägg.
.
Efter maten tog jag mig till Mojo Blues Bar på Løngangsstræde, ett litet och intimt ställe där man satt nära musikerna.....
.
...och dagens första spelning på Mojo var med Rasmus Nøhr en dansk blandning av Lundell, Bo Kaspers Ork. och U2, och vilket drag det blev! Jag tror han blev inklappad tre gånger efter avslutning!
. Här Rasmus medmusikant som spelade nästan som the Edge!
.
Många hits har denna mannen gjort som Kysse Under Stjernerne och Fra Kaereste Til Grin m.fl.
.
Hejarklacken var det inget fel på, riktiga fans! Varmt blev det i den lilla lokalen och rökning var tillåten! Beror på lokalstorlek i Danmark om rökförbud eller inte, dejligt!
.
Svettig vandrade jag ett hundratal meter och till nästa spelning! Nu var det på Huset!
.
Detta allaktivitetshus som även är ett musiken Mekka! På tre våningar och på gården spelades det musik och det även när det inte är festival!!
. På scen i kväll Aske Jacoby en mästare på gitarr som bl.a. spelat ihop med Billy Cross.
.
Kvällens spelning bestod i långa låtar med långa härliga solon! Medmusikanterna på bas och trummor gjorde även de ett fantastisk bra jobb!
. Kvällen blev klart sen, men efter god frukost på Nebo Missionshotell, ja faktiskt! Begav jag mig ut på nya musikäventyr! Fick syn på denna Restaurant, vågar man äta och dricka där??? Låg bredvid Polishuset!
. Så var det dags för dagens första pilsner! Och Köpenhamnarna dricker inte Carlsberg! Nej, det är Tuborg som gäller, hver gang! Och den är god og smukkeli!!!!
. Tiden går när man har roligt och dags för ett besök på Islands Brygge ner vid hamnen längs kanalen.
.Det är ett kulturhus och nu skulle det bli Jazz by the sea! Men först mat!
. Barbeque med förträfflig buffé var menyn för dagen! Smasken!
. Och grillkockarna hade fullt upp för att tillgodose ca. 600 pers. som var hungriga innan konserten!
.
Kl. 20.00 Började konserten och det var en tributeafton för Joni Mitchell som har blivit inbjuden att spela på festivalen, men som det sas har hon tröttnat på att åka på turné nu för tiden, synd! Istället fick bl.a Hanne Boel med flera andra danska sångerskor möjlighet att sjunga deras favoritlåt av Joni! Bandet var helt otroligt bra med Bird på sång och cello, hon lär komma från London sas det! Och grabbarna i bandet var multiinstrumentalister, de kunde spela flera olika instrument som gitarr, fiol, bas, sax och piano, en höjdarkonsert!. På väg "hem" igen gick jag längs kanalen och Havne parken där folk satt ner och insöp atmosfären i en ljummen kväll!
.
Jag gick över Langebro upp mot Tivoli och sen Axeltorv där ligger fortfarande Simon Spies stammis restaurant kvar och hans bord står där som om det var som igår han var där! Champagnen lär ha flödat här, enligt krögar´n! Simon gick bort vid 62 års ålder 1984.
.
Fredag och sista festivaldagen för mig! Music Service v. The Roll-Ons på Tinitatis Kirkeplads som ligger på Kopmagergade. Gitarrock i klar avslappnad miljö och dejlige människor och pilsnern här kostade bara 25 kroner för en pint! Snackade med en trevlig dansk konstnär vid namn Niels Munch som bodde runt hörnet. Danskar är som oftast enkla att få ett snack med!
. Ett stenkast bort på Store Regnegade har den anrika jazzklubben Montmartre återuppstått!!
. Och festivalens största besvikelse var ett faktum! Kvällens spelning med som det stod i programmet "Celebrating NHÖP" En tributekonsert för den bortgånge och en av danmarks största jazzlegender Niels-Henning Ørsted Pedersen! Tyvärr utsålt redan för två månader sedan!
.
Och visst var det Montmartre, men inte det Montmartre jag och Cosmo m.fl. besökte på ett sent 70-tal!! Men det var ju ett tag sen, så........
. Så jag fick lomma iväg lite nedslagen, men what the f-k! Det fanns ju så mycket annat se och höra på!
. Som t.ex. "Piano Battles for 4 pianists" nere på scenen Ankeret i Nyhavn!
.
Eller som här vid kanal cafét vid Gammel Strand/Nybrogade där dessa fyra jazzmusiker stod rätt upp och ner och spelade i tvåtimmars pass! Helt lysande skön, avstressande jazz!
. Sista festivalbandet blev ett tradjazzband, Hot Society Orchestra som spelade på Højbro Plads. Härligt sväng och även dessa musiker hur duktiga som helst, kanske inte min musiksmak, men en sån här underbar kväll med så mycket folk, ja då är det helt okej!
. Nu vart jag rejält hungrig och intog hemmagjorda fiskfrikadeller med även hemgjord remouladsås och danskarnas härligt goda rågbröd!!!! Efter maten väntade bingen, imorrn hem till Götet igen!
.
Kl. 12.59 lördag skulle mitt x2000 tåg ta mig hemåt, men icke sa nicke, det var trasigt! Det ersattes med ett Öresundståg, lite grinig var jag redan där! För att det visade sig att efter vi lämnat Malmö central på väg mot Hässleholm började tåget sakteligen gå i sönder det med! Toalett ur funktion, bromsarna började ta slut och ffa airconditionen slutade fungera!!! Detta på som det visade sig vara den varmaste dan, just i norra skåne med 34,7 grader! Efter tre "restarter" så lunkande vi i sakta mak vidare, men så blev det strömlöst i hela Hässleholms området av någon okänd anledning, så där satt vi fast ute på skånska myllan, det var nästan outhärdligt och jag har nog aldrig svettas så mycket i hela mitt liv!!
. Tillslut kom strömmen tillbaka och vi lunkande vidare till Markaryd där det definitivt tog stopp! Ersättningsbussar skulle nu komma och plocka upp oss och det tog sin tid! Men tillslut kom det tre bussar varav den buss jag åkte med fick växellådehaveri och vi stod nu stilla igen, denna gång på riksväg 117 ute i småländska myllan på väg mot Halmstad!!! Ny ersättningsbuss kom efter en tids väntan och nu var vi alla i bussen både hungriga, och svettiga! Men slutet gott, bussen höll ända till Göteborgs central och det med ca. 4 timmar försening!! Stackars SJ, man kan ju undra vad som har hänt med dem....SJ, SJ gamle vän!

1 kommentar:

Anonym sa...

Härlig semester och dramatik.

Men all den där röken ...

Det är inte alls för varmt att springa nu. Det är bara att svettas och springa så att det fläktar. Och efteråt hoppa ner i en sjö eller hav.