tisdag 12 mars 2013

Helg i huvudstaden!


Det är fredag 8 mars 2013 och jag är denna gång på väg till Stockholm med SJ X2000. Solen skiner gott men det är ca. 4 minusgrader!


Efter strul med vagnsnumreringen kom vi i väg till slut! Rätt rörigt då upp emot 500 personer inte visste var de skulle sitta!


Sådär 40 minuter sena anländer vi Stockholms city!


Jag hann med att besöka Strindbergsmuséet på Drottninggatan 85 innan min kompis Malla hade slutat att jobba. Har ju liksom aldrig blivit av ett besök här!


 Livslinjen, från född via......


 ....ett antal livsöden till ad mortem.


Och även Strindberg har spelat på krogarna. Det begav sig i Berlin och Paris på 1880-talet. Det spårade ur lite på 1890-talet då han lär ha börjat improvisera en aning för mycket!


 

Sängkammaren med den berömda balkongen.

Vi blev sugna på en pilsner och besökte då T.G.I. Fridays Stureplan på Birger Jarlsgatan. Malla kollar min nyinköpta bok på Strindbergsmuséet, Bjälbo-Jarlen ett inbundet original från 1909, Det var rea så jag fick den för ynka 20 kr!


Och vi hade bestämt att äta och dricka gott på KB, Konstnärsbarens Restuarant på Smålandsgatan och även insupa kulturatmosfären från svunna da´r. Lundell lär ju varit här några gånger, men det var ju ett tag sedan!


Vi blev sugna på Isterband från Lammhult i småland med rödbetor och gräslöksstuvad potatis. Därtill en Landsorts lager och den "lille" Linie akvaviten! Och det smakade jättegott och vilken trevlig personal!! Kan verkligen rekommendera ett besök här!!Mätta och belåtna gick vi tvärs över Birger Jarlsgatan lite snett åt höger och så var vi där, Dramaten!


Vi skulle se Amanda Ooms i hennes enmanshow Tåla Mod med regi av Lena Endre och musik av Thåström och Per Hägglund.


Pjäsen spelades på scenen Lejonkulan och där var det litet och intimt. Pjäsen bygger delvis på hennes bok Tåla Mod, om att söka sig själv som Dagens Nyheter skrev i sin recension. Amanda gjorde en strålande insats om en lite "premiärnerver" och som hon sa efteråt i baren, - Jag har aldrig hackat så mycket som idag på repetitionerna. Men premiär är ju premiär!!Här är några av de kolritade teckningarna hon gjort under pjäsens gång på repetitionerna som är till salu. Pjäsen handlar också om att det är en tavla som fattas och måste bli klar till morgondagens vernissage..
 


Jag fick min precis färdig lästa bok Tåla Mod signerad av Amanda och fick en liten pratstund med henne i baren efteråt....och en kram såklart! :-)


Nu var det lördag och fortfarande soligt, men kallt! Kolla vad mycket snö de har kvar här i radhusområdet vid Kruseboda Torg i Tyresö där Malla med familj bor!Vi tog bussen in till Gullmarsplan och sedan via tunnelbanan ett tåg ut till Stockholmsmässan och "Allt för sjön", ja båtmässan alltså!Där hade vi bestämt träff med Hasse, vår gamla seglarpolare från Gustavsberg, där han bor numera. Innan bodde han med familj på Södra Lagnö. Här står vi vid en minnesutställning om Peter Norlin som inte för så länge sedan gick bort! Det var han som ritade bl.a Scampi, en segelbåt Malla har varit ägare av, 2 gånger! Foxy Lady heter hon!Malla hade kollat upp med Stockholm Bluesförening vad som var på gång på lördagskvällen. Vi gick till S:ta Clara i Gamla Stan. Där började Thomas & Jack and a full hand - of blues spela skön blues av både eget och andras material.


Här Jack Ekeland i kanske, Easier said then done, eller Mailbox blues?Thomas Prim, i kanske Hard times, eller Hard way?
På S:ta Clara åt vi varsin Biff Rydberg som smakade väldigt gott och Malla drack Fullers Pride, nån honungsvariant. Hasse och jag drack Mariestad innan vi alla tre gick över till GT! Och notan blev ju därefter! BWTF!Klockan 20.00 började bluesjammet under ledning av Göran Lindroth och husbandet!


Många lokala förmågor kom upp och spelade och de var hur bra som helst!Och även ordföranden i Stockholm Bluesförening, Pelle Leuf spelade och sjöng riktigt bra!


Här en av några ungdomar som också var med och spelade, den här grabben spelade så väldigt bra på pianot! Fantastiskt! Carl Lindholm heter denne musikaliske yngling!! :)Per Ängkvist från Mercury Bluesband in action! Han håller också i bluesjammet på S:ta Clara. Och om jag förstod honom rätt så skulle han ha hand om jammet på Åmåls bluesfestival till sommaren!


Ja, bluesjammet höll på till lite efter midnatt och det var bara att ta bussen ut till Tyresö igen, denna gång 491:an som gick över Älta, Nacka osv. innan vi steg av vid Kruseboda Torg tidigt på söndagsmorgonen! Tack alla för en kanonhelg i huvudstaden med förorter! Speciellt tack till Malla och Hasse!


Inga kommentarer: