onsdag 18 september 2013

Långhelgssegling!


Det är torsdag 22 augusti 2013 och det är dags för vår efterlängtade seglats! Malla och Hasse hade kommit ner från Stockholm och här ser ni den snygga Maxi Fenix som vi hyrde.


Vi kastade loss från Hinsholmskilen vid 18.30-tiden och började vår färd med att gå för den nya järngenuan samtidigt som vi intog våra medköpta pizzor och en pilsner till!


Vi tänkte att Vinga kunde ju vara bra tillägningshamn för första natten, det är ju gott att komma ut i skärgården istället för att ligga första natten i Hinsholmskilen. Det blev perfekt tajming med tiden och solnedgången.


Och jag, vi som trodde att det skulle vara gott om plats att lägga till, nu såhär en torsdagskväll i sena augusti! Men ack där fick vi tji, det var så gott som fullt med båtar! Här Hasse med sedvanlig draggwhisky och tillhörande pilsner.


Malla, en nöjd och belåten skipper!


Vi hade en skön kväll i sittbrunnen, det var riktigt varmt i luften fram till midnatt och lyssnade på Ola Magnells gamla klassiker.


Nu var fredagen här och jag gick en runda upp på ön. Här som Evert Taube tillbringade sina första levnadsår då hans far var fyrmästare här under en viss tid av hans liv


Välbekant, eller hur?!


Nu var frukosten avklarad och toalettbestyren gjorda, det var dags att ge sej av. Grabbarna i den stora 40 fotaren som vi låg utanför hade tänkt sej segla över till Skagen, det var öltömmarhelg där denna helg!


Vi hade tänkt oss segla norrut och gjorde det så såsmåningom!


Och vilket underbart väder vi fick! Blåste dock lite lite, men vi hade ju inte bråttom!


Vinden blåste rätt i alla fall och vi hade undanvind med som här plattläns....


....eller som här en god slör!


Grabbarna grus! En Bajen och en Gnagetfan ombord med en Ängel....


....nä, skämt åtsido det fungerade mycket bra emellan oss, så länge vi inte snackade fotboll! :)
Vinden var från syd, lite sydväst, lite syd, lite sydväst and so on!


Vart var vi på väg? Jo, vi seglade upp till Skärhamn, här var det inte så fullknökat med båtar som på Vinga!


Kvällen närmade sej och det var dags för sedvanlig promenad för att kolla läget. Malla och Hasse hade aldrig varit här förut.


Det är vackert här i Skärhamn!Mästerkocken Hasse grillade oss en entrecote med färsk potatis till och Lohmanders bearnaisesås samt lite ninaninanana rötjut som vi bruka säga "nunna" lite! Mumsfilibabba :)


Lördag och vi seglade söderut, här är vi utanför Klädesholmen! Där de gör den goda smörgåskaviaren! Som jag brukar köpa, får ju stödja de små lokala produkterna!


Vi gick inomskärs och fick se de här konstverken helt plötsligt! Kul!


Hasse håller pinn och kursen, tungan i rätt mun!


Och så var vi då snart framme vid Marstrand.


Sociteten och Båtellet som jag tror det heter?! Vid Båtellet var vi, Malla och jag samt några till en gång då vi hyrde en Benetau 50:a och seglat hit från Skagen...många år sedan nu!
Ångaren Bohuslän låg i hamn, den brukar ju ha sina turer upp hit på sommaren.


Efter Albrektsunds kanal hissade vi segel och fick en fin kryss! Vi hade inte riktigt bestämt oss för vilken ö vi skulle lägga till på idag?


Men det var ingen direkt vind att tala om så vi beslutade oss för att lägga oss för kvällen på....


....Källö-Knippla. Jag visste ju att Lennart och Eva med sin Najad 343 skulle vara här! Malla och jag har varit här engång förut med min Misil II, Wind Cries Mary.


Väl framme, vi hade verkligen tur för det var knökfullt i hamnen när vi kom och precis när vi skulle vända lämnar en motorbåt och vi snor den platsen direkt, längst inne i hamnen. Det skulle firas!


Vi firade med en av Hasses favoriter, Irish Coffee på Restaurang Brygghuset.


Vi blev kvar en stund! Lennart och Eva kom förbi på en Irish och tillslut var vi tvungna att gå därifrån vi skulle ju grilla kvällsmat innan det blev försent. Vi betalade dock notan som gick på 2200 kr, bara sådär för lite Irish´ar och en GT! Hasse var nu på topp!


Vi fick grillat, om än sent. Det blev falukorv med potmos denna kväll och lite rötjut till det. Lennart och Eva förgyllde vår tillvaro denna kväll med skönsång och ukelelespel! Mycket trevligt! :-)


"För titta in i min lilla kajuta"...inte populärt att sjunga på en gyn. mottagning! :)


Eva kunde det här med att spela ukelele!


Och Malla ville inte vara sämre, utan....ja, ett försök i alla fall!!


På söndagen kl. 11.00 var vi bjudna till Eva och Lennart som låg förtöjda vid lyckliga gatan...där stammisarna ligger, på andra sidan hamnen. Det bjöds på Lennarts egengjorda äggostkaka, mycket god och kaffe! Vi hade trevligt, tjötade en stund innan vi var tvungna att kasta loss.


Vid 13-tiden seglade vi oss ner förbi Öckerö, Kalvsund, Varholmsgattet ut på Rivöfjorden och några timmar senare var vi åter i Hinsholmskilen. Lagom i tid för att Hasse och Malla skulle köra hem till Stockholm igen. Vi var överens, det här var en seglingshelg som kommer att minnas en lång tid framåt. Vi hade ju en sån tur med vädret, om än att det blåste lite lite, men var gör det....det kunde ju regnat och blåst småspik! Tack alla som var med, det var riktigt kul!! Skepp å hoj!

Inga kommentarer: