torsdag 11 juni 2009

Var får han allt ifrån?


Här är några utdrag av Lundells finurliga texter, var får han allt ifrån?

" Har du pröjsat allt du hade på plast och plock och virrat omkring i en drogad flock. Ja, då vet du nog min vän hur det känns: Flugan mot fönstret, flugan mot fönstret."


"Och jag sa: Jag tycker om dej. Och du sa: Jag tycker om dej. Det var väl bara nåt som vi sa, som vi sa, för att det lät så bra."


"Det fina klirret från glasverktygen har du vant dej vid och alla tripper tog du för att som du sa slippa bli gravid. Och din morsa hon ville du skulle va nån slags konfekt i kartong och din farsa han såg dig som flygvärdinna och du blev rädd av allt tvång........

.......Vem ska rädda dig, Bente... Och när lamporna slocknat på Tysta Skriket, vem ska trösta dej då? När varuhusen har stängt och snutarna går två och två Nu när stadsborna sover sin trygghetssömn i låsta kvarter ska jag försöka hjälpa dej då eller ska jag bara fortsätta rulltrappan ner?"


"En gång var jag utklädd till mig själv"


"Se hur hon dansar fram som om trottoaren var en fjärran kritvit strand"


"Idag är det bara du och jag Idag är det bara vi två Du är min, och jag är din och kärleken förde oss samman"


"Kom så ger vi fan i debatten om betydelsen i konsten. Jag sa: Kom så ger vi fan i debatten om betydelsen i konsten. Här har vi penslar och färg så det räcker till och vi målar liksom som vi vill. För livet är lek och spel och vi leker våra spel och går en stund på jorden ja, vi går en stund på jorden."


"Hon kom farande in i mitt liv, som en varm vind, en natt om våren. Hon var hemma igen efter flera år. Hon visa mig de läkta såren. Hennes röst var gammal, hennes ögon unga. Hon snodde en blond lock runt sin tunga. Hon sa: Älskad och sedd Gör dig beredd, jag vill bli älskad och sedd."


"Se hur hon kastar med håret där hon går Livet vaknar längs hennes väg Jag borde se åt ett annat håll Men mitt hjärta följer varje steg Jag är en dåre som aldrig lär Jag är en man på drift igen Jag har levt utan lust på en bortglömd kust Ingens man, ingens vän....

....Hon gör mig galen, jag vill ha henne hos mig i natt Hon gör mig galen Hon gör mig galen Hon kan bli min frihet, hon kan ta mig ut härifrån Hon gör mig galen Hon gör mig galen"


"På gatorna står folk och tuggar korv och tippar fel. Ringer du och säjer: "Jag fryser snart ihjäl". Då kommer jag och värmer dej. Då kommer jag och värmer dej."


"Det spelar ingen roll om börsen går upp Det spelar ingen roll om räntan går ner Eller vad marknaden tar eller vill släppa till Det enda som spelar nån roll är vad du vill Du kanske tror att det är Kungen Du kanske tror att det är Södersten Du kanske tror att det är Persson eller bankerna eller regeringen....

....Men det är folket som bygger landet Folket är dom enda som kan det Det kommer underifrån när den dagen är här Om folket vill så bygger folket landet"


"Så lämna parken hösten är på väg. Lämna allt det gamla steg för steg. Ta en titt i fönstret där. Ärligt talat, vet du vem du är som glor så dystert tillbaka."


"Den här kärleken hänger kvarsom en hemlös hänger kvar i en bar Stolarna på bordet, alla har gått Han sitter kvar där han sitter som om han inget förstått"


"Ska man ha det tryggt med godis och dalamössa Eller ska man stoppa stålar i pastorns bössa sa jag till Bart där vi satt i hans citykvart en natt Ingetdera, sa han, all you need is love låt oss blåsa på med Cream och Beatles Jag har syrrans halsband och morsans fårpäls och farsan har sagt mej att livet det ska levas glatt så sitt inte där och lipa!....

....Så vi tog 46:an ner till Sture för att öla upp en hundring eller två och vakten släppte in oss med tvekan och sa: För den här gången för det väl gå och Löken snubbla ut och hosta: Fröken fröken, all den här röken och Bart han sa: Det är aldrig varför min polare aldrig varför, men hur och sen slängde vi oss i dom famnar som fanns Och Johnny va där och Mona och Mysan och Ben och alla dom andra me"


Text: Ulf Lundell

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och det är bara ett utdrag. Listan skulle kunna göras många många gånger längre. Det är förstås därför vi gillar honom.

cosmo sa...

Tjôta... : )

Anonym sa...

Ja, ...

och ibland använder han nödrim med finess:

"Köpte dig en ring gjord av nån gammal navahoo och tog dig till en restaurang för att om nånsin komma till ro"

// Masken (text från Ryggen Fri (naturligtvis))