fredag 9 oktober 2009

Badjävlar!

Yes, det är namnet på en mycket bra TV-film från 1971 med en av Sveriges bästa skådespelare genom tiderna, Ernst Gûnther! Jag kommer ihåg hur fascinerad jag blev av Ernst sätt att agera framför kameran, det kändes äkta på något sätt. Han har ju som bekant också gjort en strålande roll som Gottfrid i Änglagård. Han har fått Chaplinpriset 1992 och en guldbagge för Änglagård 1993. Ernst föddes 1931 i Karlskrona och avled 1999 i Ingelstorp, Skåne.

Sven Wollter om Ernst:

– Ernst var modig och självständig, han var aldrig mainstream utan gick sina egna vägar när vissa bara gjorde saker för att vara som alla andra. Han var ett sant föredöme inom teatern.

Helena Bergström om Ernst:

– Han var fantastisk att spela mot, han hade ingen prestige och det fanns en sådan vishet i hans skådespel. Han var verkligen som hans roll i Änglagård, en snäll liten farbror.

Min kompis Robert "Balken" satt jämte honom i en tågkupé en gång i tiden, de satt där och småpratade när han helt resolut sa till "Balken", -Nä, får man lov att bjuda på en lite rackare? Och "Balken" tackade såklart ja och samtalet fortsatte till resans slut. Det hade varit roligt att ha fått vara med på den resan!

En dokumentär om Ernst Gûnther sänds på kunskapskanalen söndag 11 oktober 23.00. missa inte den!

2 kommentarer: