söndag 8 november 2009

Detta är historia och nu!

"För att stå som segrare behövde dock IFK även klara av det västtyska storlaget på bortaplan den 19 maj, en match som sågs av 61 000 åskådare på Volksparkstadion. De lokala tidningarna skrev att Hamburger SV skulle slå IFK Göteborg, men "Svennis" och hans mannar ville annorlunda. IFK Göteborg vann med 3-0 efter mål av Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson och Stig Fredriksson (straff).

IFK Göteborg vann även allsvenskan, blev svenska mästare, och segrade i Svenska cupen detta år. 1982 var första året som slutspel provades på i Allsvenskan, där IFK, som vunnit serien före Hammarby först förlorade första finalmatchen på Ullevi mot Hammarby med 2-1. Returmatchen spelades på Söderstadion och vanns av IFK Göteborg med 3-1.

Efter 1982 vann IFK Göteborg även SM-guld 1983, 1984 samt Svenska cupen 1983. 1985 gick IFK till SM-final där man mötte Örgryte IS vilket drog storpublik till matcherna. Den första slutade med förlust 2-4 men IFK lyckades vinna den andra med 3-2, vilket dock inte var tillräckligt utan ÖIS vann med sammanlagt 6-5.

1986 hade IFK lyckats nå ända fram till kvartsfinal i Europacupen. Efter 2-2 borta och 0-0 hemma mot skotska mästarna Aberdeen FC var IFK i semifinal och därmed ett av Europas fyra bästa klubblag. 43 103 var på plats på Ullevi, då FC Barcelona stod för motståndet i den första matchen. Torbjörn Nilsson hade stor show och gjorde både ett och två noll innan Tommy Holmgren satte 3-0.

Returen på Camp Nou blev ett väldigt stort bakslag för IFK. Barcelona behövde göra minst tre mål för att ha en chans att gå vidare. Trots både stolp- och ribbträffar av Blåvitt stod det efter full tid 3-0 och förlängning väntade, en förlängning som bland annat innehöll ett bortdömt IFK-mål. Straffar väntade där rutinerade spelare som Torbjörn Nilsson med flera inte ville lägga straffarna, vilket innebar att det var upp till IFK:s unga spelarna att slå ut storlaget Barcelona. Per-Edmund Mordt och Roland Nilsson missade dock sina straffar, och blev således syndabockar då IFK åkte ut i semifinalen mot Barcelona"

Och jag ringde idag till Glenn som precis som mig självt fyllt femtio år och grattade han! Han kom ihåg våra ungdomliga strapatser. Och han berättade för mig som nog inte många vet att inför mötet mot Barcelona på Camp Nou hade han tidigare i veckan träffat Tommy Holmgrens och Eva Johanssons son Daniel som vid tillfället hade halsfluss som i sin tur ledde till att Glenn fick halsfluss och inte kunde medverka i returmötet mot Barcelona! Om han hade varit med så.........Och Glenn sa också till mig att det hade varit roligt att ha spelat på Camp Nou, nu fick han sitta på läktaren, sjuk! Glenn är en go gubbe!

Ps! Lite skvaller! Han sa också till mig! Alltså, Glenn bjöd in på party på sitt 50 års fest hemma hos sig, vad jag jag förstod, och det kom 342 personer, så Helena, Glenns fru hade nog fullt den dan. Och tillsist sa Glenn att sista personen att lämna festen och intvingad i en taxi vid 05.30 tiden var Ralf Edström Ds! Där skulle jag vilja vara med!

Inga kommentarer: